\n
Her har vi taget udgangspunkt i den nyeste type registreringsattest fra 6. juni 2012 og frem. Det første, du læser, er et dokumentnummer. Det fortæller blot, hvilket nummer i rækken af registreringsattester din bils attest er i myndighedernes interne system.
\nDernæst ser du datoen for den første registrering. Det fortæller dig, hvornår bilen første gang fik nummerplader på. Det kan både være i udlandet og i Danmark. Lige under finder du ’registreringsdatoen’. Det fortæller dig, hvornår bilen senest blev omregistreret.
\nUnder de oplysninger finder du navnet på bilens registrerede ejer. Det kan være suppleret af navnet på ’den registrerede bruger’. Begge felter er ofte udfyldt, hvis nu eksempelvis far ejer bilen, men sønnike har brugsretten.
\nBilens registreringsnummer: Altså nummerpladen. Her er det vigtigt, at du kontrollerer, at det oplyste registreringsnummer på attesten stemmer overens med cifrene på begge af bilens nummerplader.
\nSå bevæger vi os ned til de tekniske oplysninger på registreringsattesten. Her fremgår alle bilens væsentlige data. Det vil sige:
\nPå attesten får du oplyst bilens køreklare vægt. Det tillægges 125 kilo, som skal illustrere én person og diverse væsker. Blandt andet brændstoffet. Dernæst får du oplyst bilens tilladte totalvægt – det er det, som bilen ifølge producenten maksimalt på veje. Her skal du være opmærksom på, at tallet kan være ændret, hvis bilen på et tidspunkt er nedvejet for at blive gjort billigere i vægtafgift.
\nI Danmark er det sådan, at nummerpladen ikke nødvendigvis følger bilen. Bliver en bil af den ene eller anden årsag afmeldt, skal den nemlig have nyt registreringsnummer, da de gamle nummerplader skal destrueres. Og derfor får du også en ny registreringsattest. Typisk vil det blot være cifrene på nummerpladen, der er ændret. Men en ny registreringsattest skal du alligevel have.
\nDu behøver dog ikke frygte, at din bils tidligere registreringsnummer dukker op på naboens nye vogn lige med det første. Der går nemlig 12 år, før et registreringsnummer eventuelt genanvendes.
\nDu skal heller ikke have nyt registreringsnummer og registreringsattest, hvis din bils nummerplade bliver stjålet eller på anden måde bortkommer. I de tilfælde genoptrykkes det unikke nummer på en eller flere erstatningsnummerplader.
\nI princippet kører nummerpladesystemet fra begyndelsesbogstaverne AA, AB, AC og så fremdeles. I dag er det dog ikke sådan, at de efterfølgende tal er fortløbende. På den måde kan vi i Danmark genbruge nummerpladeserier, der ellers udgik i 1960 og 1970. Derfor har vi heller ikke været nødt til at opfinde et nyt nummerpladesystem.
\nPå grund af den tilfældige talrækkefølge kan de nummerplade-interesserede altså ikke sjusse sig frem til, hvornår på året en bil er indregistreret. Hvis man da har den interesse. I gamle dage kunne man se, hvor en bil stammede fra ud fra nummerpladen – lidt som man kan i Tyskland i dag. Men det er en helt anden snak.
\nTil gengæld kan du være sikker på, at stelnummeret altid vil følge bilen. Skulle det alligevel være nødvendigt at ’hugge et nyt stelnummer’ – som det hedder – er der meget strikse regler for den slags. Men udgangspunktet er, at du kan regne med, at stelnummeret er det samme, som fabrikken udstyrede bilen med, da den blev bygget.
\nSådan er system indrettet. I hvert fald i Danmark.
\nHvis din bils nummerplade forsvinder eller bliver stjålet, er der en række regler, du skal forholde dig til. Det gælder sådan set også til motorcykel, campingvogn, trailere og andre køretøjer, der i Danmark skal være udstyret med en eller flere nummerplader.
\nSådan en får du, hvis dine plader bliver stjålet eller på anden måde bortkommer. Pladerne kan hentes på det nærmeste motorkontor eller sendes til dig.
\nDen slags får du, hvis din bils nummerplader er så beskadiget, at de ikke længere kan aflæses. I Danmark har du som bilist nemlig pligt til at sørge for, at din bils nummerplader er let aflæselige. Og det gælder til enhver tid.
\nMister din registreringsattest, skal du henvende dig hos et af Motorstyrelsens motorekspeditioner. Her vil man mod dokumentation som ID på dig og beviser på, at du ejer bilen (det kan være slutseddel, faktura eller fogedbog), skulle bestille en ny registreringsattest til bilen. Det koster 100 kr., og attesten vil efterfølgende blive sendt til dig med posten.
"},"id":"4bd05e06-26fa-4596-b397-6da35f9bc80e","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"},{"body":{"value":"Hvordan får jeg en ny registreringsattest?
Som primære ejer kan man bestille en ny registreringsattest i motorregistret. registreringsattest bliver sendt med posten til den primære ejer af køretøjet.
Du kan bestille din registreringsattest gennem denne vejledning:
Hvad skal jeg bruge min registreringsattest til?
Du skal have en registreringsattest når du har et køretøj. Uden en registreringsattest kan du hverken få nummerplade eller ejerskifte af køretøjet.
Kan jeg få en midlertidig registreringsattest?
En midlertidig registreringsattest gælder maksimum 4 uger. Hvis du du har brug for en midlertidig registreringsattest, skal du henvende dig til en af Motorstyrelsens fire motorekspeditioner. Her skal du huske at medbringe en kvittering for registreringen af køretøjet og ID med billede.
"},"id":"d576e025-6ae7-4f5d-8ce3-ade40df964fc","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"},{"id":"593edd81-9ffd-43ca-87c9-f61ddb0ead18","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.BreadcrumbBlock"},{"items":[{"question":{"value":"Hvordan får jeg en ny registreringsattest?"},"answer":{"value":"
Som primære ejer kan man bestille en ny registreringsattest i motorregistret. registreringsattest bliver sendt med posten til den primære ejer af køretøjet.
\nDu kan bestille din registreringsattest gennem denne vejledning:
\nDu skal have en registreringsattest når du har et køretøj. Uden en registreringsattest kan du hverken få nummerplade eller ejerskifte af køretøjet.
"},"id":"47f2af0e-1ecb-4d69-83ea-bf1ed3fb512a","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Kan jeg få en midlertidig registreringsattest? "},"answer":{"value":"En midlertidig registreringsattest gælder maksimum 4 uger. Hvis du du har brug for en midlertidig registreringsattest, skal du henvende dig til en af Motorstyrelsens fire motorekspeditioner. Her skal du huske at medbringe en kvittering for registreringen af køretøjet og ID med billede.
"},"id":"47b52e55-7fa5-488e-9be6-6dce55ae26bf","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"}],"id":"5412842e-a95e-405b-8678-12b984b800f3","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionStackBlock"}],"enableComments":false,"closeCommentsAfterDays":0,"commentCount":0,"isCommentsOpen":false,"published":"2021-04-15T15:44:00","isPublished":true,"id":"b9cc6287-9411-4180-b8e9-b9b3638c28e7","typeId":"LandingPage","title":"Registreringsattest","permissions":[],"created":"2025-02-03T09:40:06.7856104","lastModified":"2025-02-03T09:40:06.7855953"}}Om os
FAQ
Handelsbetingelser
Data- og privatslivspolitik
Alt om bilen
Justér cookieindstillingerAlle henvendelser skal ske til support@tjekbil.dk
Tilgængelig som app til