\n\n\n
Hvornår skal min bil til syn? Hvor tit skal en bil synes? Og hvem sørger for indkaldelsen til trafikstyrelsens syn? Disse spørgsmål, som du nu har fået svar på – men hvordan skal du mon forholde dig til udfaldet af bilsynet? Når du får din bil synet, kan det ende med ét af følgende fire resultater:
\nDin lokale automekaniker har foretaget et syn på din bil, og du har fået bilen godkendt. Dette indebærer, at der ikke er fundet nogle fejl eller mangler ved bilen, og at du kan køre videre uden at foretage dig yderligere indtil næste syn.
\nHvis din bil ender med at blive betinget godkendt, betyder det, at der er blevet fundet én eller flere fejl, som skal udbedres, inden bilen kan godkendes. De fundne fejl er dog ikke mere alvorlige, end at de kan udbedres uden krav om opfølgende kontrol. Det betyder, at du får lov til at køre bilen fra synsstedet og til reparation, men det er ikke lovligt at benytte bilen inden fejlene er blevet repareret.
\nI dette tilfælde er der blevet fundet så alvorlige fejl på din bil der betyde, at du ikke kan få lov til at køre videre inden fejlen er blevet udbedret og bilen er blevet kontrolleret ved et omsyn. Du kan dermed ikke få lov til at køre videre, uden at bilen er blevet kontrolleret og godkendt, og det er ikke lovligt at benytte bilen indtil da.
\nBilen er ikke i lovlig eller forsvarlig stand. Der er blevet fundet enten nogle alvorlige fejl eller et ekstraordinært antal af fejl, der kan have en betydning for miljøet eller færdselssikkerheden. Synsvirksomheden skal kontrollere, at rettelserne er foretaget korrekt, inden du kan få lov til at køre videre. Det kan enten ske i form af et omsyn eller et helt nyt syn på bil, hvor man starter forfra.
\nMen hvornår skal en bil synes igen herefter? Hvis det er blevet påkrævet, at du skal have foretaget et omsyn, har du yderligere 33 dage til at få fejlene udbedret og få den godkendt.
\nDet kan vise sig at være en dyr affære, hvis du ikke når at få din bil synet i tide og inden for tidsfristen. I sådan et tilfælde kan du nemlig risikere at få en bøde på 2.000 kroner for manglende syn og godkendelse. Hvis du fortsat ikke får bilen synet, vil du modtage endnu en bøde på 2.000 kroner, indtil du får bilen godkendt eller eventuelt afmelder bilen fra registret.
\nDet periodiske syn af bilen er det obligatorisk syn, som vi har af biler her i Danmark. Det første periodiske syn af bilen sker fire år efter indregistreringen af en ny bil første gang. Herefter skal det periodiske syn af bilen foretages hvert andet år. Disse regler er dem, der gælder for de almindelige personbiler i Danmark. Når det er ved at være oppe oven over, at bilen igen skal synes, vil du modtage en besked fra færdselsstyrelsen, som sender besked ud otte uger før sidste dato for at bilen lovligt skal være synet og godkendt.
\nNår der skal foretages et obligatorisk periodisk syn af din bil, er det nogle bestemte ting der kigges efter ved bilen. Der er nemlig nogle tekniske regler, som bilens stand skal leve op til. Det vil sige, at der i synshallen, hvor synet foretages, kigges efter om bilen stand lever op til de regler, der er til biler i Danmark, både når det handler om bilens påvirkning af miljøet, og de regler der er til sikkerhed på de danske veje.
\nNår bilen skal undersøges for, om den lever op til de regler der er i forhold til påvirkning af miljøet, vil det blive tjekket, hvorledes bilens røg- kulilte- og støjudledning lever op til de krav de er i Danmark. Disse vil således blive kontrolleret under hvert periodisk syn.
\nDette skyldes, at de danske biler om nødvendigt må leve op til disse regler, for ikke at være skadelige overfor for den danske natur og for vores miljø. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at ens bil overholder disse regler, og at der rettes op på det, hvis ikke køretøjet kan overholde reglerne.
\nMed henhold til de sikkerhedspunkter som køretøjet tjekkes for under et periodisk syn, er det blandt andet bilens styreapparat, bilens dæk og bremser, samt lygter, signalapparat, reflekser og bærende dele i bilen der kontrolleres og undersøges. Hvis disse ikke lever op til sikkerhedsforanstaltningerne, som er for danske biler, er det vigtigt at dette rettes op, således at man hverken er til gene eller fare for andre eller for sig selv i trafikken.
\nHvad koster et bilsyn? Dette spørgsmål er hørt mange gange og det forskel vi egnetligt godt. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget et bilsyn koster. Nogle steder er konkurrencen så høj, at du kan få opgaven klaret til en relativt billig pris, mens den andre steder kan være væsentligt højere. Det er derfor ikke blot et spørgsmål om hvor tit skal en bil til syn, men også hvem der skal foretage synstjek af din bil.
\nHer på siden kan du få et samlet overblik over prisen på et bilsyn hos de forskellige synshaller rundt omkring i landet. Og hvis du helst vil have bilen synet ét sted, men kan få det billigere et andet sted, kan du bruge den viden til måske at få presset prisen ned hos din foretrukne synshal.
Priserne for et bilsyn kan variere en del, så det kan helt sikkert godt betale sig at undersøge markedet, inden man sender bilen forbi en tilfældig synshal, når man har fået indkaldelse til syn.
Der er mange forskellige steder, hvor du kan få ordnet dit bilsyn - for eksempel hos FDM eller Applus. Du kan se en oversigt over synshaller på tjekbilsyn.dk.
\nHvor ofte skal du foretage et bilsyn? Og hvornår er det strengt nødvendigt at min bil skal til syn? Et bilsyn kommer vist aldrig helt belejligt. Udsigten til potentielt dyre reparationer og langtrukne værkstedsbesøg er ikke et scenarie, nogle bilejere ligefrem ser frem til. Ikke desto mindre er det et nødvendigt onde, og du kan under normale omstændigheder ikke få udsat bilsynet, selvom det ikke lige passer ind i dine planer. Derfor bør du overholde trafikstyrelsens indkaldelse til syn, og dermed reagere hurtigt når du får indkaldelse til næste syn.
\nMen i helt særlige situationer kan det faktisk lade sig gøre at få udsat den seneste frist for det periodiske bilsyn, hvis du eksempelvis kan dokumentere, at bilen er blevet stjålet, eller hvis du på anden vis har været udsat for en force majeure-situation, som du på ingen måde havde indflydelse på. I så fald vil det være muligt at anmode om en udsættelse.
\nEn eventuel ansøgning om udsættelse af fristen for periodisk bilsyn skal være modtaget hos Færdselsstyrelsen senest fire uger før bilen skulle have været til syn. Det er ikke muligt at få udsat synet, når først synsfristen er overskredet. Hvis du ikke har fået en udsættelse og alligevel overskrider fristen for bilsynet, vil du modtage en påmindelse og efterfølgende en bøde.
\nDerefter vil sagen gå over til politiet, hvilket blandt andet kan medføre inddragelse af nummerpladerne. Alle biler i brug med nummerplade er påkrævet de periodiske syn. Men hvis du ikke bruger bilen og det ikke er påkrævet, at den har nummerplader, så kan du få afmeldt bilen hos Motorstyrelsen.
\nDu har fået indkaldelse til syn, og er nu bange for, at din bil har betydelige mangler, så den ikke får igennem det næste syn. Der er mange bilejere, der er bekymrede for, om bilen vil blive godkendt ved synet, og om de kan nå at få den godkendt inden synsfristen. Ved på forhånd at tjekke bilen for de mest basale fejl der hyppigst bliver påpeget i forbindelse med bilsyn, kan du på forhånd være godt forberedt inden et periodisk syn.
\nHer er de hyppigste fejl, som du selv kan tjekke for på forhånd:
\nDet er let selv at tjekke, om din bil har defekte lygter. Inden du kører din bil til bilsyn, kan du bede om hjælp til at tjekke, om alle dine lygter virker, som de skal. Det kan både være dine for- og baglygter, dine blinklys eller dit tågelys, der kan være defekte.
\nMønstret på dine dæk er ikke kun ment som værende dekorative. Det er en indikator for, om dine dæk er for nedslidte. Mønsteret må ikke være mindre end 1,6 millimeter tyndt. Det er let at måle med en lineal, om dækkene skal skiftes, inden du kører til syn.
\nRigtig mange glemmer på forhånd at tjekke, om lyset i nummerpladen er intakt. Det er nemlig et krav, at nummerpladen er så tilstrækkeligt oplyst, at den skal kunne ses på mindst 20 meters afstand. Det koster heldigvis ikke hverken mange penge eller meget tid at få det fikset.
\nDer er også ofte problemer med vinduesviskerne, når der bliver foretaget syn af bil. De er ofte slidte, uden bilens ejer er klar over det, og hvis vinduesviskerne er slidte, er de ikke i stand til at viske ruden tilstrækkeligt fri for vand. Du kan tjekke viskerne ved at vende dem ud mod dig selv og mærke efter på gummilisten. Hvis du ikke har skiftet dem i lang tid, kan det uanset hvad betale sig at få skiftet dem ud med nogle nye. Det vil næsten altid give en forbedring i forhold til at holde bilruderne tørre, når det regner, så du er sikret bedre udsyn.
\nBed om hjælp til at få tjekket, om dine bremselygter fungerer, som de skal. Der bliver nemlig fundet fejl ved bremselysene hos 11 procent af de biler, der bliver kørt til periodisk syn.
\nDer kan være flere fejl på forlygterne end blot spørgsmålet om, hvorvidt de virker eller ej. Det er nemlig også vigtigt at sørge for, at hældningen på lyskeglen er korrekt, så de kalder på den rigtige måde - og at de desuden lyser symmetrisk.
\nAlle biler har indbyggede støddæmpere, der bløder op for diverse bump og stød, som bilen måtte blive udsat for. Det betyder, at du ikke banker hovedet op i loftet, hver gang du kører over et vejbump. Støddæmperne kan dog blive slidt, og det betyder, at dækkene kan hoppe og miste kontakten med vejen, og det kan være farligt.
\nVirker den, som den skal? For at tjekke om håndbremsen virker korrekt, kan du prøve at trække den, når du holder bremset på en bakke. Hvis det ikke er tilstrækkeligt til at få bilen til at holde stille, så kunne det tyde på, at bremsen ikke fungerer, som den skal.
\nI syv procent af tilfældene er der problemer med bilens udstødning. når den bliver kontrolleret ved et bilsyn. Derfor er det en god idé selv at tjekke den på forhånd. Hold blandt andet øje med, om bilen udstøder mere, end den plejer, eller om røgen er meget mærk, måske endda sort eller blålig. Det er nemlig tegn på, at alt med udstødningen ikke er, som det skal være.
\nDet kan være svært at finde rundt i de mange regler for syn af biler. Hvornår skal min bil synes, er her et af de helt centrale spørgsmål, som mange stiller sig selv i løbet af året.
\nHvis du ikke ønsker at få din bil synet, kan du vælge at afmelde bilen. Det er således, at det er et lovkrav at man får sin bil synet i Danmark, og derfor er det vigtigt, at man overholder disse regler. Men skal man ikke længere køre i bilen, skal man selvfølgelig heller ikke betale for at få bilen synet.
\nDet er i denne situation, at man kan vælge at få bilen afmeldt. Det gør man ved at kontakte Motorstyrelsen, hvorefter nummerpladerne fra bilen skal afleveres til en nummerpladeoperatør.
\nHar man ikke nået synet til tiden, vil man have overtrådt den danske lovgivning om bilsyn og godkendelse af køretøjer, og man vil i den forbindelse modtage en bøde på 2.000 kroner. Dette er ærgerlige penge, og derfor anbefales det altid, at man sørger for at få bilen synet, da dette er nødvendigt for at kunne køre lovligt i Danmark samt at det sikrer, at vi opretholder sikkerheden på de danske veje, så man hverken skaber fare for sig selv eller andre mennesker i trafikken.
\nDet er således heller ikke muligt at få udsat synet af sin bil, medmindre, at man kan bevise at bilen eksempelvis er blevet stjålet. Det vil således kræve en helt speciel og ekstraordinær situation at få udsat det periodiske syn af sin bil på lovlig vis.
\nHvis du gerne vil undgå, at din bil skal omsynes, fordi at den ikke kan godkendes i første omgang, er der nogle forskellige ting du kan gøre, således at du og din bil er bedre stillet.
\nFor det første kan det være en god idé at tage bilen til service, før du tager bilen til syn. Det kan du planlægge således, at du lægger bilens service i samme uge, som bilen alligevel skal synes. Dette vil øge dine chancer meget for at få bilen godkendt i første omgang.
\nHvis det ikke er tid til bilens service, men du alligevel gerne vil sikre dig derhjemme fra, for at bilen har en bedre chance for at blive godkendt, kan du vælge at gå igennem nogle punkter for bilen for at finde ud af, hvor god stand bilen er. Her kan du sammen med en anden gå igennem nogle forskellige dele af bilen.
\nDette kan eksempelvis være at tjekke om alle lygter på bilen, virker som de skal. Grunden til at det anbefales at være to, er at det kan kan være svært at tjekke alle lygter uden at have en anden person til at stå udenfor bilen og tjekke, mens man selv afprøver de forskellige funktioner som bremselys og lignende. Derudover kan man undersøges om bilens udstødning er tæt. Dette kan man eksempelvis afgøre ved at høre om den larmer mere end på normal vis. Derudover kan man tjekke dækkenes mønster.
\nDisse mønstre skal efter lovkrav være 1,6 millimeter dybe. Er de ikke det på dine dæk, skal du have dækkende skiftet før bilsyn. Derudover er bilens kontrollamper, noget der tages meget alvorligt, og som undersøges og kontrolleres i forbindelse med et syn. Derfor er det godt at være opmærksom på om nogle af bilens kontrollamper lyser under kørsel, selvom de burde være slukkede. Lyser nogle af kontrollamperne på forkert vis, er det fordi, at der er en fejl i bilen eller fordi, at der er noget, der skal kontrolleres på et værksted. Dette kan derfor også være meget fornuftigt at få ordnet før et periodisk syn.
\nAlle disse punkter er eksempler på, hvordan du bedre kan sikre dig, at din bil vil komme igennem et bilsyn, og dermed vil blive godkendt til at kunne køre på lovlig vis i to år endnu.
\nHvornår skal bilen til syn?
Almindelige personbiler og varebiler bliver indkaldt til periodisk syn fire år efter, at bilen første gang er blevet registreret. Herefter skal bilen synes hvert andet år. Der kan ske afvigelser fra dette system, hvis bilen bliver synet i mellem disse intervaller, hvilket eksempelvis ofte sker i forbindelse med ejerskifte eller montering af anhængertræk.
Hvem står for bilsynet?
Du må selv bestemme, hvem der skal stå for at afholde synet, så længe vedkommende blot er autoriseret og godkendt til at udføre bilsynet.
Hvad indebærer et periodisk syn?
I synshallen, hvor synet foretages, kigges efter om bilen stand lever op til de regler, der er til biler i Danmark, både når det handler om bilens påvirkning af miljøet, og de regler der er til sikkerhed på de danske veje.
"},"id":"6644c430-19b6-45f5-9596-5e6135cfa493","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"8bf00005-4216-4ced-b7c2-290079b9db40","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"items":[{"question":{"value":"Hvornår skal bilen til syn?"},"answer":{"value":"Almindelige personbiler og varebiler bliver indkaldt til periodisk syn fire år efter, at bilen første gang er blevet registreret. Herefter skal bilen synes hvert andet år. Der kan ske afvigelser fra dette system, hvis bilen bliver synet i mellem disse intervaller, hvilket eksempelvis ofte sker i forbindelse med ejerskifte eller montering af anhængertræk.
"},"id":"8614138e-d9d3-4084-b77d-ba694628abe1","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Hvem står for bilsynet?"},"answer":{"value":"Du må selv bestemme, hvem der skal stå for at afholde synet, så længe vedkommende blot er autoriseret og godkendt til at udføre bilsynet.
"},"id":"6345a929-f4a2-4860-9103-aa53cd0c5aa5","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Hvad indebærer et periodisk syn?"},"answer":{"value":"I synshallen, hvor synet foretages, kigges efter om bilen stand lever op til de regler, der er til biler i Danmark, både når det handler om bilens påvirkning af miljøet, og de regler der er til sikkerhed på de danske veje.
"},"id":"e8f5356f-abb3-4b66-b1bd-84a41328ab72","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"}],"id":"560402e4-17d4-43ed-bdb8-5cb31d69fe94","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionStackBlock"},{"id":"c5e414f7-b0a5-4680-b4cc-250e63d0b6dc","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.BreadcrumbBlock"}],"enableComments":false,"closeCommentsAfterDays":0,"commentCount":0,"isCommentsOpen":false,"published":"2020-11-09T14:23:00","isPublished":true,"id":"ff6ca354-a045-4bd7-b31c-55687a1b5f41","typeId":"LandingPage","title":"Bilsyn: Hvornår skal bilen til syn?","permissions":[],"created":"2025-07-02T12:55:40.8966921","lastModified":"2025-07-02T12:55:40.8960101"}}Om os
FAQ
Handelsbetingelser
Data- og privatslivspolitik
Alt om bilen
Justér cookieindstillingerAlle henvendelser skal ske til support@tjekbil.dk
Tilgængelig som app til