\n
I begyndelsen havde DSG-gearet ofte seks trin. Men siden er et ekstra kommet til. Så dobbeltkoblingsgear med syv trin er i dag langt det mest normale. Men der findes faktisk dobbeltkoblingsgear med helt op til ni udvekslinger. Det gør Bentley og Mercedes brug af.
\n10-trins dobbeltkoblingsgear synes dog at være en større udfordring, end selv mægtige Volkswagen kan knække. I 2017 meddelte fabrikken i hvert fald, at man kastede håndklædet i ringen, når det kom til udviklingen af DSG-gear med ti trin. Det var simpelthen for dyrt og for kompliceret at udvikle, erkendte tyskerne. Men siden da er udviklingen gået, som den altid gør, nemlig fremad. Og kun fremad. Så mon ikke det mere end noget andet blot er et spørgsmål om tid, før vi ser et 10-trins dobbeltkoblingsgear?
"},"id":"599c4c42-930f-4eae-96cc-9677ef27a6e4","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"},{"items":[{"body":{"value":"Overordnet set har det da også været en succes for Volkswagen-gruppen at smide DSG-gearet i alt fra Porsche til Bentley og Audi-modeller af enhver afskygning. I den sammenhæng kommer her en lille ordbogsforklaring. For de enkelte bilfabrikker kalder nemlig geartypen noget forskelligt, selvom det basalt set er det samme, der sker. En computer der styrer to koblinger, som derefter klarer gearskiftene.
Audi kalder DSG-gearet for S-Tronic, mens Porsche siger PDK, og BMW kalder det DCT. Alligevel er det ikke kun tyske bilproducenter, der synes, dobbeltkoblingen er en god idé. Nissan, Ferrari og sågar Ford bruger løsningen.
At dobbeltkoblingen er blevet en populær løsning, var nemt at læse ud af Volkswagens tal, da de i 2018 fejrede gearets 15 år i deres personbiler. Fra introduktionen i Golf R32 i 2003 til 2018 havde tyskerne sendt mere end 21 millioner personbiler med DSG-gear på gaden.
Hvem, der køber en bil med dobbeltkobling, er derfor svært at sige noget videre begavet om. Andet end at det i antal er mange. Eksempelvis havde Volkswagen i 2017 solgt hele 94,8 procent af alle VW Passat-modeller det år med DSG-gear. Og det er immervæk en god sjat biler. Alene i lille Danmark blev der det år solgt 4.622 eksemplarer af modellen.
Tjek nummerpladen for at se, om en bestemt bil har en DSG-gearkasse.
Nok opleves DSG-gearet som blødt og super hurtigt – men det er altså kun, når det virker. DSG-gearet er, selvom tanken med de to koblinger er simpel, stadig uhyre avanceret mekanik. Og det kan gå galt med rigtig dyre regninger for ejerne til følge.
I dag er det da heller ingen hemmelighed, at Volkswagen har bøvlet meget med deres dobbeltkobling kaldet DQ200. Hvilket også danske ejere har kunnet mærke. Tilbage i 2012-2013 dukkede byger af problemer med den specifikke syvtrins automategearkasse op i en lang række af Volkswagens modeller. Flere ejere af biler med DSG-gear oplevede og hørte mærkelige klonk-lyde og skurren, når de kørte i deres biler. Det viste sig i mange tilfælde at være DSG-gearet, hvor en eller begge koblinger var slidte. I nogle tilfælde dukkede problemerne op på biler med endog meget få kilometer på samvittigheden.
Problemerne med den Volkswagen-specifikke dobbeltkobling begrænsede sig dog ikke kun til biler på det danske marked. Biler i hele Europa var ramt, og det samme viste sig at gælde biler uden for EU. Ja, faktisk så langt som helt fra Kina blev der også rapporteret om problemer med den særlige geartype.
"},"id":"47fa94df-e79a-4b4b-9405-9508df1e5b85","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"30302f24-4c8e-4c7b-9b5c-dbcd325bbbb1","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"items":[{"body":{"value":"Fejlen har ofte ligget i gearkassens komplicerede konstruktion. Mere specifikt i selve gearkassens hjerne – den føromtalte Mechatronic-enhed. Det er nemlig selve hjernen – altså Mechatronic-enheden – der via sensorer mærker, hvor hurtigt gearkassens aksler roterer. Og på den måde altså også, hvornår der skal skiftes gear. Men problemerne har været af forskellig art og har således ikke kun ramt DQ200-gearkassen.
Også DQ250, der har seks trin, har gjort vrøvl og skabt hovedbrud på fabrikken i Wolfsburg. Her var problemet ifølge de amerikanske trafikmyndigheder, at nogle ventiler i Mechatronic-enheden blev slidt for hurtigt. Det oplevede ejerne af biler med DSG-gear som meget knoklede og på andre måder ubehagelige gearskift.
Herhjemme anerkendte den danske VW-importør problemerne med DSG-gearet og tilbød derfor kulance på gearkasser, der krævede reparation. Men af forskellige beløbsstørrelser. Nogle DSG-ejere har dog også selv måtte gribe til lommerne. Og det har i flere tilfælde vist sig at være dyrt. Nogle måtte ofre penge på et helt nyt sæt koblinger. Noget der nemt løber op i 15.000 kr. Mens atter andre har været endnu mere uheldige og har oplevet DSG-gear, der ganske enkelt er gået totalt i stykker. Og så rækker 15.000 kroner altså ikke ret langt, desværre.
Tja, måske. Nærmere kommer vi det nok ikke. For selvom Volkswagen hævder, at man er udover DSG-problemer – og en perlerække af motorjournalister giver samme melding – så er det ikke nødvendigvis sandheden. Flere ejere af biler med dobbeltkoblingsgear fra Volkswagen melder fortsat om problemer med geartypen. Og nogle er temmelig dyre problemer. Flere melder om problemer med biler, der ikke er mere end et halvt år gamle.
Men, og der er et stort men. Volkswagen og Volkswagen-gruppen i det hele taget er langt fra den eneste bilproducent, der kan se det smarte i dobbeltkoblingsgearet. Og kunder er der nok af. Volkswagens ’storm’ af DSG-problemer skal selvfølgelig også ses i sammenhæng med, hvor mange biler de egentlig har sendt på gaden med geartypen. En defekt DSG-gearkasse er selvfølgelig én for meget. Men som med alt andet her i verden er end ikke den største bilproducent ufejlbarlig.
Og skulle problemet opstå i din kommende DSG-bil, er der tilmed opstået en hel industri rundt om det. Flere firmaer specialiserer sig i dag i software, som de mener kan forebygge eller helt afhjælpe problemer med DSG. Endelig behøver du ikke opsøge et mærkeværksted, hvis uheldet skulle være ude. De frie værksteder, der har specialiseret sig i at reparere dobbeltkoblingsgearkasser, findes også.
Hvis du overvejer en bil med DSG - eller en bil med dobbeltkoblingsgear i det hele taget – så er det godt at gøre prøveturen ekstra lang og undervejs udsætte bilen for alverdens trafikale situationer. Altså både landevej, motorvej og tæt bytrafik, hvis det er muligt. Det giver ikke blot et indtryk af, hvordan dobbeltkoblingsgearet arbejder - denne form for stresstest fortæller dig om eventuelle fejl i gearkassen. Fejl opleves typisk som klonk-lyde og ubehagelige gearskift.
Alt andet end det silkebløde gearskift dur altså ikke. Nogle, der har prøvet DSG-gearet, vil også sige, at geartypen lider under lidt hårdhændede igangsætninger i langsom trafik. Bremses biler med DSG-gear helt ned til stillestående, kan de også opleves noget tøvende øjeblikket inden, koblingen griber fat.
Om du så skal køre i en stor bue udenom dobbeltkoblingsgearet, eller du stadig har mod på denne type af automatgear, ja, det kan kun du selv afgøre. Men nu ved du lidt om dobbeltkoblingens historie, fordele og ulemper.
Endelig er det værd at huske på, at gearet eksisterer af en grund. Et dobbeltkoblingsgear giver, når og hvis det virker, nemlig en køreoplevelse, hvis lige slet ikke fås i en bil med manuelt gear – og som også er svær at genskabe i biler med mere konventionelle automatgearkasser. Uanset hvad er DSG-gearet værd at prøve af – uanset om det så kun bliver til en prøvetur hos forhandleren, eller det skal i din kommende bil.
Udover en DSG-gearkasse, så findes der også CVT-gear, som du kan læse omkring via linket.
"},"id":"9145424c-c1f0-4b8b-aa0d-cb3a8a1fef4d","type":"Piranha.Extend.Blocks.HtmlBlock"}],"id":"c0980bac-7c4e-494c-8711-303ff94705a6","type":"Piranha.Extend.Blocks.ColumnBlock"},{"body":{"value":"Hvad er en DSG-gearkasse?
DSG-gearkasse er en manuel gearkasse med en automatisk kobling og gearskift. Der er ikke nogen koblingspedal i bilen, hvilket øger kørekomforten, således at bilen selv skifter gear under kørsel. Derudover er der på en DSG-gearkasse en dobbeltkobling, som giver et flydende gearskifte, hvor det næsten ikke kan mærkes at der skiftes gear.
Hvor ofte skal der skiftes olie på en DSG-gearkasse?
Som regel skal man udskifte olien i en DSG-gearkasse efter der er kørt mellem 40.000 og 60.000 km. mellemrum. Kører man derimod med træk, skal man regne med der skal skiftes efter 30.000-40.000 km.
Er DSG-gearkasse og S-tronic det samme?
DSG-gearkasse og S-tronic er præcis det samme. Der er ingen forskel udover hvilken motor osv. de kombineres med.
DSG-gearkasse er en manuel gearkasse med en automatisk kobling og gearskift. Der er ikke nogen koblingspedal i bilen, hvilket øger kørekomforten, således at bilen selv skifter gear under kørsel. Derudover er der på en DSG-gearkasse en dobbeltkobling, som giver et flydende gearskifte, hvor det næsten ikke kan mærkes at der skiftes gear.
"},"id":"9e45113b-a2d3-4e9e-a654-2cbcdc0fc730","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Hvor ofte skal der skiftes olie på en DSG-gearkasse?"},"answer":{"value":"Som regel skal man udskifte olien i en DSG-gearkasse efter der er kørt mellem 40.000 og 60.000 km. mellemrum. Kører man derimod med træk, skal man regne med der skal skiftes efter 30.000-40.000 km.
"},"id":"0683f756-4025-458a-a00e-ba5034d06dd9","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"},{"question":{"value":"Er DSG-gearkasse og S-tronic det samme?"},"answer":{"value":"DSG-gearkasse og S-tronic er præcis det samme. Der er ingen forskel udover hvilken motor osv. de kombineres med.
"},"id":"20116dc7-883d-4840-af13-88d353eefcd0","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionBlock"}],"id":"ce221994-a22f-4e57-a6a8-0c51ab464331","type":"Tjekbil.Web.Models.Cms.Blocks.FaqQuestionStackBlock"}],"enableComments":false,"closeCommentsAfterDays":0,"commentCount":0,"isCommentsOpen":false,"published":"2021-04-15T15:44:00","isPublished":true,"id":"c9fc82c3-8d92-43a3-ac05-4f53149993cd","typeId":"LandingPage","title":"Her er alt, du skal vide om DSG-gearkasse","permissions":[],"created":"2024-09-12T10:04:58.1808785","lastModified":"2024-09-12T10:04:58.1808445"}}Om os
FAQ
Handelsbetingelser
Data- og privatslivspolitik
Alt om bilen
Justér cookieindstillingerAlle henvendelser skal ske til support@tjekbil.dk
Tilgængelig som app til