Du har sikkert fået det fortalt mange gange, og læst det mange steder, at det er vigtigt at tjekke nummerpladen på den brugte bil, som du overvejer at købe. Men hvad nu hvis din nye drømmebil slet ikke har en nummerplade? Det kan være, at den er blevet afmeldt, og derfor ikke har en nummerplade. Eller det kan være, at du har den mistænkt for at have falske plader.
Men det behøver heldigvis ikke at betyde, at du ikke kan tjekke din nye bil for vigtige oplysninger. Det er nemlig muligt at slå en bil op i forskellige registre ved blot at indtaste stelnummeret.
I 2015 gav politiet borgerne adgang til deres register over stjålne biler. Det betyder, at du ved hjælp af et stelnummeret kan finde ud af, om bilen skulle være stjålet. Det kan også være nyttigt i andre situationer end købssituationen. Måske holder der en mistænkeligt udseende bil i dit boligområde. Ved at slå stelnummeret op, kan du tjekke, om bilen er stjålet, og derefter ringe til politiet.
Alle biler efter 1981 har et unikt, 17-cifret stelnummer. Nummerets vigtigste funktioner er helt klart, at det kan bruges til at slå oplysninger om et køretøj op og herunder blandt andet blive klogere på, om der er gæld i bilen, hvornår den sidst har været til syn, hvis navn den er registreret i, og om den eventuelt skulle være meldt stjålet. Men værksteder og automekanikere bruger også nummeret til at blive klogere på, hvilket indmad der er i bilen i form af motor og bremsesystemer, så de på den måde kan vælge den rigtige vedligeholdelses- og servicemetode.
Det er forskelligt fra bil til bil, hvor stelnummeret er placeret henne. Stelnummeret kan eventuelt sidde følgende steder:
- På et klistermærke på dørkarmen i førersiden
- På et instrumentbrættet, så det kan ses gennem forruden
- På motorhjelmen
- På selve motoren
Desuden kan du finde stelnummeret på følgende dokumenter:
- Registreringsattester
- Forsikringspolicer
- Serviceoptegnelser
- Politiets rapporter om køretøjet
Hvis du står i en købssituation og ejeren ikke ved, hvor stelnummeret sidder henne, så er det måske et praj om, at sælgeren ikke er helt klar over, hvad det er for en bil, som han eller hun sælger.
De forskellige cifre i stelnummeret sladrer om bilens produktionsår, og hvor den er blevet fabrikeret henne. Men vigtigst af alt kan stelnummeret også fortælle dig en hel masse andre interessante ting, hvis du slår nummeret op her på Tjekbil.dk. Nummeret er din adgang til informationer om blandt andet kilometeraflæsninger og restgæld.
Du kan blandt andet blive klogere på følgende ting, når du slår stelnummeret op på Tjekbil:
-
Gæld
Du kan gennem stelnummeret få indsigt i, om der er restgæld i bilen. Det er vigtigt at undersøge, om der er restgæld i bilen i form af for eksempel et billån hos et finansieringsselskab, inden du køber. Det kan også være, at der er taget pant i bilen. Hvis du bliver registreret som ny ejer af bilen, kan du nemlig stå tilbage med ansvaret for al gælden i bilen, også selvom du ikke var klar over, at du købte en gældsat bil.
-
Synsrapport
Ved hjælp af stelnummeret kan du få overblik over de tidligere syn, som bilen har været igennem, og du kan dermed få det fulde overblik over eventuelle fejl og mangler. På den måde kan du være helt sikker på, at du får, hvad du betaler for, og at sælgeren ikke pynter på historien og lyver bilen i bedre stand, end den i virkeligheden er.
-
Kilometertallet
Det er desværre et udbredt problem, at mange bilsælgere spoler kilometertælleren tilbage, således at det fremgår, at bilen har kørt meget færre kilometer, end hvad den i virkeligheden har. Tal fra den europæiske bilorganisation FIA viser, at der på EU-plan er blevet fusket med omkring 4 ud af 10 biler, og hvis du køber en brugt bil uden for Danmarks grænser, er risikoen større. Det gælder derfor om at være opmærksom på kilometertælleren, når du køber brugt bil. Ved at slå stelnummeret op, kan du se hvilket kilometertal, der er blevet registreret ved sidste syn. Hvis det slet ikke stemmer overens med det nuværende tal, og hvis sælgeren ikke har en god forklaring på hvorfor, så kunne det tyde på, at der måske var problemer med kilometertælleren.
-
Teknisk info
Ligesom at automekanikerne og bilværkstederne bruger stelnummeret til at blive klogere på, hvad det er en for en bil, de rent teknisk har med at gøre, så kan du også bruge det til at blive klogere på al den tekniske info, du kan grave frem om bilen. Du kan få alt at vide om for eksempel totalvægt, køreklar vægt, drivkraft, brændstofforbrug, motorstørrelse og motortype, etc.
-
Afgift
Biler er meget forskellige, når det kommer til, hvor meget der skal betales i afgift. Nogle bilmodeller skal for eksempel betale meget mere i grønne afgifter end andre, og det kan have stor indflydelse på dit månedlige budget, hvor dyr bilen er i afgifter. Ved hjælp af stelnummeret kan du få et indblik i, hvad der tidligere er blevet betalt i afgifter, så du kan få en idé om, hvad du kommer til betale, når der kommer nummerplade på bilen igen.
-
Tidligere anvendelse
Hvad har bilen været brugt til tidligere? Måske har den kørt taxakørsel, eller også har den været lejet eller leaset ud. Det kan have betydning for bilens værdi, for den samlede værdi af bilen falder, hvis den har været kørt af mange forskellige personer. Alle kører nemlig deres biler forskelligt, og det kan også være, at der har været forskel på niveauet af vedligeholdelse, alt efter hvem der har kørt bilen. Hvis bilen kun har haft én ejer, er du også klogere på bilens historie. Det kan være rart i stedet for at købe en bil, hvor du ikke er helt sikker på, hvem der har kørt bilen tidligere, og hvad den har været brugt til tidligere.
-
Er bilen i politiets søgelys?
Og så kan stelnummeret som sagt også bruges til at sladre om, hvorvidt bilen er blevet meldt stjålet af en anden person. Der findes desværre mange historier om personer, der på ulykkelig vis er kommet til at købe en bil, der viste sig at være stjålet. Det kan du undgå ved på forhånd at tjekke stelnummeret på Tjekbil.dk, der viser bilens status i både det internationale og nationale politiregister. På den måde kan du føle dig på den helt sikre side, når du køber brugt bil.
På den måde er stelnummeret din ven, der guider dig gennem den jungle, som et brugtbilskøb kan være. Bilforhandlere er langt fra kendt for at have det bedste ry, når det kommer til troværdighed. År efter år skraber bilforhandlere bunden sammen med journalister, politikere og spindoktorer, når deres faggruppes troværdighed bliver undersøgt. Det skyldes i mange tilfælde, at der er for mange historier om dårlige erfaringer med bilhandler, hvor køberen har fået brændt fingrene, fordi vedkommende har købt en bil, der var i dårligere stand, end hvad den blev solgt som.
Men du behøver ikke have ondt i maven, når du bevæger dig ud på brugtbilsmarkedet. At købe en brugt bil er en fantastisk mulighed for at få rigtig meget bil for pengene. Især når du bevæger dig op i den højere prisklasse, er der mulighed for at få en rigtig lækker bil til en god pris, fordi værdien falder procentvist. Med Tjekbil og et stelnummer i hånden kan du føle dig sikker i din sag, når du er ude for at kigge på biler. Du er ikke længere nødsaget til at stole blindt på bilforhandlerens ord, når du spørger ind til blandt andet skadeshistorik og kørte kilometer. Med stelnummeret kan du få eget syn for sagen og dermed føle dig helt sikker og købe bil med ro i sjælen.
Et stelnummer er faktisk så unikt, at du kan blive straffet, hvis du prøver på at fifle med det. Det måtte en mand fra Næstved sande, da han i 2016 blev dømt for overtrædelse af registreringsafgiftsloven, da han hakkede et stelnummer ind i en bil.
Manden havde i årevis haft en eksklusiv sportsvogn – en AC Cobra 289 Mark II fra 1966. Han havde lyst til at køre ræs i den lækre bil, men han turde og ville ikke, fordi det koster dyrt i både reparationer og vedligeholdelse at have sådan en vogn. Og at køre baneræs vil uden lige slide på bilen, og der er også højere risiko for at køre galt, så det ville være nødvendigt med større reparationer. Som løsning valgte manden derfor over at lave en komplet kopi af hans originale sportsvogn, som han så i stedet kunne bruge til at køre ræs i.
I den forbindelse satte han stelnummeret fra den originale bil ind i kopien. Men den gik ikke. Stelnummeret er helt unikt for den enkelte bil og må altså ikke indsættes i kopier. Derfor blev han ved Retten i Næstved dømt for overtrædelse af registreringsafgiftsloven og fik en bøde på 1000 kroner.
Dommen er slet ikke lige så hård som den, en bilforhandler fik i Københavns Byret i 2011 for bevidst og professionelt at have “klonet” luksusbiler og solgt dem videre som værende ægte. Han fik fire års fængsel for hæleri, dokumentfalsk og bedrageri. Den dømte mand tog imod i alt 28 stjålne personbiler fra udlandet, som blev forsynet med et nyt, falsk stelnummer. Biler som Audi, Porsche, Volkswagen, BMW, Hummer og Lamborghini blev stjålet rundt omkring i Europa. Herefter blev det originale stelnummer slebet væk, og der blev indgraveret et nyt stelnummer, der typisk stammede fra en ny bil af sammen model, der var blevet prøvekørt hos en forhandler.
På den måde snød han myndighederne og fik udleveret lovlige nummerplader med henblik på videresalg af bilen. Men det var langt fra kun myndighederne, der var blevet snydt. De uvidende købere af bilerne fik bilerne beslaglagt uden mulighed for erstatning.
Denne sag hører dog til nogle af den groveste slags form for bedrageri herhjemme. I langt de fleste tilfælde kan du føle dig ganske sikker i din sag, så længe du har stelnummeret, for at fifle med nummeret er noget af den værste form for bedrageri, som der findes, og det bliver straffet hårdt. Du kan derfor som regel altid vide dig sikker i din sag, når du har stelnummeret, og det er din indgang til at få det fulde overblik over din bils historisk og motoriske indmad.