Lønsystemer og bilhandel har unægtelig ikke særligt meget med hinanden at gøre, men når man kigger længere ned i de mekanismer hvormed en bilforhandlers daglige rutiner fungerer, kan særligt redskaber som kompetenceudvikling, arbejdstider og lønsystemer til store eller små virksomheder gøre en forskel. Det kan nemlig hjælpe til at dygtiggøre og frigøre tid for bilforhandleren. Med mere tid på hånden og flere redskaber i kundepleje- og salgskataloget, kan der bruges mere tid på at nurse en potentiel kunde, hvilket dermed skaber større sandsynlighed for, at bilforhandleren skaber et salg.
Det handler om at udnytte sine ressourcer optimalt, og selvom man er en ressourcestærk bilforhandler, kan man sagtens se sig slået på effektiviteten af en mindre konkurrent, hvis ikke konkurrenceevnen og fokus på produktivitet og effektivitet forbedres. Det kan man sagtens gøre noget ved, hvis man tager fat i alle de redskaber, der findes.
Bilhandelsomsætning ligger generelt mere stabilt og endda let stigende ift. tidligere, men det er især på brugtvognsmarkedet, hvor man skal kigge efter det største udsving. Der er altså plads til forbedring ift. salg af nye biler, og interessen burde kun være blevet større, efter flere på hinanden følgende aftaler og forslag om reducering af registreringsafgifter.
Der er grund til optimisme, når tallene for april granskes, for med små stigninger kan det se ud til at nedturen nu er vendt. Det er dog lige nu nok mest velfunderet spekulation, om tendensen kan tilskrives lavere registreringsafgifter og yderligere diskussion om flere lempelser. Hvis du ønsker nummerpladeinformation, kan du lavet et opslag her på Tjekbil.
Status på nyvognsmarkedet
Antallet af nyregistrede personbiler steg i april, men der er store forskelle på leasing og køb, samt geografisk placering. Det var især køb af nye biler med en købsaftale, der gav denne stigning, og særligt i Nordjylland hvor fremgangen var på ca. 14%.
Det samlede billede over 12 måneder, viser dog et mindre fald i nyvognsregistreringer, og ud fra samme figurer for brugtvognssalget, kan man se at tendensen i samfundet, der vægter bæredygtighed og second hand højt, også ser ud til at have bredt sig til bilmarkedet.
En lille stigning i brugtvognsregistreringer over 12 måneder, og det større fald i nyregistrerede biler, gør at andelene krydser hinanden i december 2017, således at brugtvognsmarkedet udgør den største andel af bilhandlen.
Større biler og SUV i fremgang
Når der endelig bliver solgt en ny bil, er sandsynligheden for, at det er en lille eller mellem bil mindre end den var i april 2017. Særligt SUV’er har oplevet en fremgang i andelen af solgte biler på 10 procentpoint ift. april 2017, og ligger således på 25% af alle solgte biler. Små biler gik derimod fra 44% til 37% af alle nye solgte biler.
Leasingaftaler for nedadgående
Det kan se ud som om antallet af leasingaftaler, foretaget af private, generelt er faldende. I hvert fald er niveauet af leasingaftaler faldet fra april 2017 til april 2018 med 33,1%. En tilsvarende stigning ses for køb af biler, som steg med 32% i samme periode.