Derfor skal du se at få skiftet til sommerdæk

SPONSORERET

Der er ikke helt det samme fokus på at få skiftet til sommerdæk, som der på at få skiftet til vinterdæk. Fejlagtigt tror folk, at det ikke gør noget at køre med vinterdæk om sommeren. Her kommer vi ind på, hvorfor det er vigtigt at skifte til sommerdæk, når foråret kommer.

Skift til sommerdæk

Det er fristende lige at springe dækskiftet over om foråret og beholde vinterdækkene på – eller trække skiftet ud til hen på sommeren – de fleste tror nemlig ikke, at det gør den store forskel, om man kører med vinterdæk om sommeren. Men det gør det! De fleste ved, at når temperaturen daler til under syv grader skal de skifte til vinterdæk. Ligeledes bør man skifte tilbage til sommerdækkene, når temperaturen igen stiger til over syv grader.

Typsik er der også meget spirituskørsel om sommeren – blev helt skarp på reglerne og undgå farlig kørsel.

Hvorfor er det vigtigt?

Der er en del gode grunde til, hvorfor du skal skifte til sommerdæk om foråret. Det er nemlig lige så farligt at køre med vinterdæk om sommeren som med sommerdæk om vinteren. Her har vi oplistet nogle af grundene til, at du skal sørge for at få skiftet til sommerdæk:

  • Rent teknisk er et vinterdæk konstrueret af en blødere type gummi end sommerdæk. Det gør, at de bliver for bløde på en varm vejbane og ikke er så lette at styre.
  • Sommerdæk har en kortere bremselængde på en tør vej end vinterdæk har og sommerdæk er derfor sikkerhedsmæssigt et bedre valg om sommeren både for dig selv, dine passagerer og dine medtrafikanter.
  • Køreegenskaberne forbedres i høj grad med sommerdæk. Bilorganisationen ADAC i Tyskland har foretaget tests, der viser, at i situationer, hvor en bil er helt fuld – enten af passagerer eller ting – er vinterdæk ikke så stabile som sommerdæk, når vejen kurver.
  • Sommerdæk er mere slidstærke end vinterdæk. Som tommelfingerregel kan du regne med, at dine vinterdæk slides op 20 % hurtigere end dine sommerdæk. Ved at skifte til sommerdæk kan du få dine vinterdæk til at holde længere.

Sommerdæk er mere brændstoføkonomiske

Brændstoføkonomien er en anden god grund til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. Fordi vinterdæk er lavet af den før omtalte blødere gummi, er deres friktion også langt større. Det vil sige, at det er sværere at få et vinterdæk til at dreje rundt, end tilfældet er ved et sommerdæk. Derfor bruger en bil mere brændstof, når den kører med vinterdæk fremfor med sommerdæk. Den rullemodstand som en bils dæk forårsager forbruger hele 20 % af brændstoffet. Så forøges rullemodstanden ved, at du kører med vinterdæk hele året, kan det betyde en del for dit brændstofforbrug – især hvis du kører langt. Husk du kan tjekke nummerplade oplysninger om bilen her på Tjekbil.

Lav-interesseområde

En af grundene til, at mange billister ikke får skiftet til sommerdæk, når vinteren er forbi, er bl.a. – er det kommet frem via forskellige undersøgelser – at bilens dæk ikke er et område ret mange billister interesserer sig for. Det gør, at der ganske enkelt ikke er fokus på, hvor vigtige dækkene er for kørselssikkerheden. Det er jo de fire hjul, som alene har kontakt til vejfladen og som derfor har meget stor betydning for, hvordan bilen reagerer, når du bremser og styrer. Læs mere om ABS-bresmer her.

Brug ikke dækkene alt for længe

Et andet punkt, der heller ikke får så meget bevågenhed, er, hvor mange år et dæk kan holde, uanset om det er slidt ned eller ej. Et dæk skal ikke bruges ret meget længere end 6 år. Når det når den alder, kan gummiet begynde at revne og, der kan komme sprækker i overfladen. Det gør at dækket ikke er forsvarligt at køre med. Har du dæk, der nærmer sig 6 år, bør du tjekke dem grundigt efter for revner og sprækker, der kan tyde på, at de er ved at være for gamle.

Læs eventuelt mere på Quickpot.dk her